E2D molekylen - är vi rovdjur eller bytesdjur?

Max Andersson, hyena, rovdjur, asätare, E2D
Illustration © Max Andersson. All rights reserved.

 

Vi reagerar alla, medvetet eller undermedvetet, på lukter. Så hittar vi en partner, det hjälper oss i jakten på mat och lukter varnar om fara. En väldigt intressant studie har gjorts av forskare vid Karolinska institutet tillsammans med Matthias Laska på Linköpings Universitet, där en speciell blodmolekyl undersökts, trans-4,5-epoxi-(E)-2-decenal, eller kort och gott E2D. Olika tester genomfördes på olika rovdjur och bytesdjur. Även människor testades.

 

Rovdjuren lockades av E2D-molekylen och betedde sig som om de hade ett byte, medan bytesdjuren blev stressade av lukten och försökte fly. Människor ryggade tillbaka för lukten och visade olika stressymtom.


Forskarna vill avrunda studien genom att hävda att den moderna människan "utan tvekan" är ett rovdjur. Eftersom jag aldrig sett en människa sätta sina naglar och tänder i en gris, slita av dess nacke och äta den rå, har jag personligen svårt att tro att vi någon gång har varit, vi är, eller någonsin kommer att bli, rovdjur. Inte heller med ett mindre djur som t.ex. en kyckling har jag upplevt en människa få impulsen, ens när dom är vrålhungriga, att bete sig som ett rovdjur. 

 

Men vi kanske är så civiliserade nu att vi inte skulle bete oss så? Verkligen? Massdjurhållning är inte civiliserat, utan ett fegt sätt att konsumera kött, dessutom uppfyller det inte kriteriet för den moderna människan som rovdjur, utan mer som en asätare. Till och med hyenan som är känd som asätare, är en skicklig jägare och ett rovdjur. Inte heller förr jagade vi som rovdjur, utan vi har alltid använt oss av redskap i vår jakt, undantaget insekter, fågelägg osv. Sedan har vi denaturerat köttet, genom att tillaga det på olika sätt. Kanske för att ta bort lukten och övervinna just denna nyupptäckta molekyl, E2D? Eller att vi helt enkelt saknar andra fysiologiska förutsättningar för att kunna äta rått kött, så som ett rovdjur gör.

 

Den här studien visar ganska tydligt, ännu en gång, att vi inte är det vi vill vara, nämligen ett rovdjur. Vi är wannabes, som apan i djungelboken "jag vill ju va som duuuu".  Att vi trots det äter kött, bevisar inte att vi är rovdjur! Vi saknar tänderna och vårt tarmsystem är inte anpassat för en så stor mängd kött som ett rovdjurs. Enligt den mest omfattande studien som gjorts i ämnet, "the China Study", kommer forskarna fram till fler orsaker till varför människan inte bör konsumera kött. Exempelvis ökar risken för cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och många andra sjukdomar dramatiskt om vi äter mer än 5% djurprotein. Ju mindre mängd, desto bättre. Att forskarna i studien om E2D envisas med att motsäga sitt egna resultat, tycker jag inte håller.

 

Att vår kultur förespråkar kött tror jag har helt andra grunder, än naturliga. Det är en ritual, där alla ska delta för att visa den kulturella sammanhållningen. Vi vill övervinna vår rädsla mot rovdjuret genom att vara ett själva och visa vår makt, vi vill vara så kraftfulla som rovdjuret som smidigt överlistar och till slut dödar sitt byte. Att en mänsklig karnivor (köttätare) ofta visar starka känslor och upprör sig när någon inte vill äta kött eller fisk, känns mer som han ger uttryck för ett svek som veganen utsätter honom för genom att ifrågasätta honom själv.

 

Lukten av den ihåliga självkänslan hos det maskerade bytesdjuret och rädslan för upptäckt, sprids i rummet.

 

 

Här kan du läsa Karolinska Institutets publicering "Blodmolekyl lockar rovdjur och varnar bytesdjur - däribland människan"

Upphovsrätten till bilden innehar Max Andersson och får endast användas med uttrycklig tillåtelse från konstnären. Bilden får inte lagras eller reproduceras utan konstnärens tillåtelse. Överträdelser kan åtalas.

Välkommen att boka en tid för näringsterapi, kostrådgivning eller behandling med örtmedicin eller ortomolekulär medicin! Om du har frågor innan, hör gärna av dig så hjälper jag dig vidare.


Helena Ahonen


Naturläkare (Heilpraktiker)

Terapi med kost, örter, svampextrakt, orthomolekulär medicin (kosttillskott).

Kostrådgivare

Fasta-rådgivare (hälsofasta, basisk fasta, intermitterande fasta, intervallfasta)

Vegansk kost för idrottare, mammor och barn (alla är självklart välkomna!)

 

Telefon: 076-705 50 55

E-mail: info [at] naturpraktiken-alvaret.se

 

Jag arbetar online samt gör hembesök på Öland och i Kalmar-regionen.