Fasta & detox

Vid en fasta avstår man frivilligt under en begränsad tid från fast föda och s.k. njutningsmedel. Det finns många former av fasta idag, där vissa också tillåter fast föda. Men egentligen är det inte korrekt inom begreppet fasta.

 

Målet med en fasta är avgiftning eller detox, och regeneration. Långt tillbaka i tiden har människan använt sig av fastan för sin hälsa, och idag visar studier vilken positiv verkan en fasta kan ha på vår kropp. Vi låter våra organ vila ifrån vardagliga aktiviteter, att smälta maten t.ex., och tillåter den att istället ta tag i sådant den inte har tid eller kapacitet med annars: avgiftning och regeneration.

 

För att bryta gamla, dåliga vanor kan en fasta vara ett bra sätt att bli av med ett sockerberoende eller andra laster. Gör rent hus!

 

En fasta är inte bara ett bra sätt att befria sig ifrån en del gifter i kroppen, utan ett bra tillfälle att gå in i sig själv, känna efter vad man vill med sitt liv. Man kan under en fasta känna ett lugn och en närhet till sig själv, en känsla av att leva i nuet, som jag tror många inte längre upplever i dagens stressiga samhälle.

 

Med en bra vägledning blir en fasta en positiv upplevelse, något du gärna återvänder till, som en slags semester för din kropp och själ.

 

Vanliga frågor som jag bl.a. går igenom under vårt samtal:

 • Kan jag fasta, eller är det skadligt för mig?
 • Vilken tid på året är den bästa tiden för en fasta?
 • Vilka metoder finns det?
 • Vilken fasta passar bäst för mig?
 • Jag är så hungrig annars, hur kommer jag klara en fasta?
 • Vad gör jag om jag får huvudvärk och känner mig yr under fastan?
 • Kan jag jobba och fasta samtidigt?
 • Hur kan jag förbereda en fasta?
 • Hur länge ska jag fasta?
 • Hur bryter jag en fasta?
 • Vad bör jag tänka på efter en fasta?

Innan du börjar med en fasta, rådfråga då din läkare om du tar mediciner. Även om läkare ofta inte har någon erfarenhet av fasta, eller känner till dess positiva verkan på kroppen, så kan du behöva genomgå en kontroll innan för att se om du har några hälsoproblem som kan förvärras vid en fasta. Om du tar mediciner kan eventuellt dosen av din medicinering behöva minskas efter en fasta och kostomställning.

 

Är du gravid eller ammar, lider av ätstörningar, är nyopererad, har en sköldkörtelöverfunktion eller har en försvagad hälsa ska du inte fasta. Då är det bättre att stärka kroppen på annat sätt, genom en kostomställning och andra vägar (det är alltid individuellt hur). Fråga mig gärna om du är osäker. Du kan använda kontaktformuläret nertill.

Periodisk fasta och intervallfasta

Periodisk fasta (intermittent fasting på engelska)  och intervallfasta är metoder du kan använda för att uppnå en bättre hälsa och få en bättre vikt. De som inte vill eller kan göra en terapeutisk fasta eller hälsofasta, kan detta alternativ vara bättre. Kontakta mig för rådgivning. Jag ger alltid en kostrådgivning i anslutning till en fasta-rådgivning, då en fasta faktiskt blir ganska meningslös, om man efteråt fortsätter att äta kost som belastar systemet.

 

Vid periodisk fasta äter man under en viss tid dagligen. Det kan vara under 6 timmar, t.ex. mellan kl. 12-18. Intervallfasta innebär att man under vissa dagar går ner i kaloriintag. 

Basisk fasta

Vid en basisk fasta äter du näring som har en basisk verkan på kroppen. Dr. Otto Warburg (biochemiker, läkare, fysiolog) fick Nobelpriset 1931 för upptäckten att "försurade" och syrefattiga celler blev cancerogena. En basisk fasta kan balansera din kropp och få den att fungera bättre i alla avseenden. På ett enkelt sätt och över en bred front hjälper du din kropp att komma i balans med en basisk fasta. Denna fasta-metod passar de flesta, även de som pga hälsoproblem inte kan genomföra en hälso-fasta. Kontakta mig för mer information.

Jag är utbildad och certifierad fasta-rådgivare vid naturläkarakademin Isolde Richter i Tyskland. 

intervallfasta, basisk fasta, detox diet, juice detox, Buchinger fasta, hälsofasta, vattenfasta, soppfasta, 2 5 diet, kostrådgivning online
Certifikat "Fasta-ledare" från naturterapi-akademin Isolde Richter i Tyskland.

Känner du någon som skulle intressera sig för fasta? Dela gärna!

Boka tid idag!

Please enter the code:

Note: Please fill out the fields marked with an asterisk.

Välkommen att boka en tid för näringsterapi, kostrådgivning eller behandling med örtmedicin eller ortomolekulär medicin! Om du har frågor innan, hör gärna av dig så hjälper jag dig vidare.


Helena Ahonen


Naturläkare (Heilpraktiker)

Terapi med kost, örter, svampextrakt, orthomolekulär medicin (kosttillskott).

Kostrådgivare

Fasta-rådgivare (hälsofasta, basisk fasta, intermitterande fasta, intervallfasta)

Vegansk kost för idrottare, mammor och barn (alla är självklart välkomna!)

 

Telefon: 076-705 50 55

E-mail: info [at] naturpraktiken-alvaret.se

 

Jag arbetar online samt gör hembesök på Öland och i Kalmar-regionen.