Rådgivning och behandling - kost och din hälsa

Jag jobbar som naturterapeut eller naturläkare. Jag utbildades i Tyskland där "Heilpraktiker" är ett strängt reglerat yrke med en mycket omfattande medicinsk utbildning och ett statligt prov uppdelat i ett skriftligt och ett muntligt/praktiskt prov, övervakat av en läkare och en kommitté. Jag är också utbildad kostrådgivare vid Akademie der Naturheilkunde (Schweiz) och certifierad fasta-rådgivare.

 

En viktig del av vår hälsa bygger på en balanserad kost. Här börjar vi behandlingen av dina besvär. Vidare jobbar jag med olika naturläkemedel, t.ex. teer, växt- och svampextrakt, etheriska oljor etc. Även orthomolekulär medicin (vitaminer, mineraler, spårelement) kan bidra till att ditt immunförsvar stärks. En väl genomförd fasta kan ge din kropp avlastning och möjligheten att bli av med de gifter som samlats, samt möjligheten att regenerera sig.

 

Jag samarbetar med ett labratorium i Tyskland och kan erbjuda en rad olika tester. Provsvaren ger oss vägledning i hur min terapi-plan ser ut för dig. Om du inte vill eller av ekonomiska grunder inte kan ta prover så är mina erfarenheter från mitt arbete med tidigare patienter samt den anamnes (undersökning/samtal med patienten) jag alltid genomför för att utreda din situation vägledande.

 

Ring eller maila gärna för mer information. Ett informationssamtal angående mina tjänster är alltid gratis (15 minuter). Jag ber om förståelse för att jag inte kan ge någon kost- eller hälsorådgivning under detta samtal. Information om vad en rådgivning kostar, klicka här. Vanligtvis bokar mina klienter två samtal eller ett paket. Andra behöver under en längre period återkommande samtal, beroende på deras hälsotillstånd. En kostrådgivning för dig utan några besvär, t.ex. om du vill ställa om till mer växtbaserad kost eller bli vegan eller redan är vegan sedan ett tag, då räcker ofta ett samtal.

Välkommen!

Individuell rådgivning

Vi har alla olika mål i livet och olika behov att fylla. Därför lägger jag stor vikt vid en individuell rådgivning som hjälper dig att omsätta din vision. Har du ingen vision än? Då jobbar vi på den. Ibland har man förlorat hoppet och vet inte hur man ska komma vidare. Jag vill ge dig verktygen och stödet att förbättra din hälsa och dina drömmar. Nertill kan du läsa om olika teman som mina klienter ofta söker rådgivning i. Självklart gäller tystnadsplikt.

Intoleranser - gluten, laktos, kasein, histamin, sorbitol...

En "uppblåst mage" känner många till, men när ska man söka hjälp? Om du ofta lider av gaser och inte själv förstår vad det beror på, kan jag råda dig till att söka hjälp med en kostomställning. Gaser i tarmarna är inte bara ett störande moment i tillvaron, det kan leda till värre problem i framtiden, som t.ex. chrons sjukdom, ulcerös kolit eller andra inflammatoriska tarmsjukdomar (IBD).

 

Även psykisk obalans länkas idag till tarmen. På samma sätt som stress (ur tankar) kan leda till problem i mage och tarm, kan ett obalanserat matsmältningssystem leda till att man mår dåligt psykiskt.  

 

Ca 80 % av vårt immunsystem befinner sig i tarmen, därför är det så viktigt att ta hand om den! Vid inflammerad eller skadad tarmvägg kan upptaget av olika vitaminer, mineraler och spårämnen vara stört, vilket kan leda till bristsjukdomar eller andra besvär. Även en del av våra hormoner påverkas av vår tarms hälsa.

Övervikt, undervikt och idealvikt

För att uppnå sin idealvikt har många redan provat på ett antal olika dieter, som i längden inte har gett något positivt resultat. Varför? Många dieter riktar in sig enbart på fettförbränning. Det hjälper kanske på kort sikt, men för att uppnå en hållbar idealvikt utan att din hälsa får betala priset, kan man inte ignorera andra ämnesomsättnings-processer i kroppen, som ofta är fallet med dieter. Min rådgivning fokuserar på en kostomställning utan jojo-effekt, utan att behöva räkna kalorier eller vara hungrig.

PH-balans

Vi behöver en bra PH-balans i kroppen för att alla processer ska kunna fungera optimalt. Olika organ har olika optimala PH-värden, vilket underlättar olika processer. Kroppen försöker hela tiden balansera ut missförhållanden. T.ex. kan den ta kalcium ur vårt skelett för att få PH-värdet mer basiskt. På sikt är detta naturligtvis inte bra, utan vi bör se till att alltid äta en avvägd kost där alla ämnen vi behöver ingår. 

 

Eftersom alla kroppsprocesser producerar syror, är det extra viktigt att få i oss en övervägande basisk kost. En citron är för övrigt väldigt basisk i detta avseende, det handlar alltså inte om hur maten smakar. De flesta människor idag är försurade, vilket kan leda till att homeostasen, dvs. kroppens balans, är rubbad och hälsan samt ämnesomsättingen får lida.

Hormoner

Ilsk och ömma bröst innan mensen? Visst har man hört att det beror på hormonerna... men vad beror hormonerna på? Maten vi äter påverkar också våra hormoner, bland annat. I livets alla faser kan det underlätta om hormonerna är i balans. Detta gäller självklart också för män, även om de inte får mens och har så tydliga hormonsvängningar under sin cykel. Vissa saker kan anses vara normalt eftersom så många lider av just samma besvär, men det finns en anledning och den bör man hitta och ta tag i innan kroppen hamnar i en större oblans.

 

Främst i puberteten, under en graviditet och senare i övergångsåldern känner framförallt kvinnor extra mycket av hormonsvängningarna. En avvägd kost kan balansera dem och dämpa eller minska risken för vanliga hormonrelaterade sjukdomar som t.ex. sköldkörtelunderfunktionsköldkörtelöverfunktion eller typ 2-diabetes.

 

För dig som planerar att bli gravid är en bra kost dubbelt så viktig. Fyll på med alla micro-nutrients /mikroämnen som det nya lilla livet behöver, redan innan du blivit gravid! Detta kan även underlätta att BLI gravid och minska illamåendet på morgonen under graviditeten.

Kost för bebisar, barn och tonåringar

En kropp som växer behöver speciellt näringsrik mat för att utveckla ett bra immunförsvar och en stark kropp. Det finns forskning som pekar på att kosten kan påverka t.ex. hyperaktiva barn, eller tvärtom. Beroende på vad barnet äter, kan detta trigga eller lugna olika funktioner i kroppen. I dagens kost överväger de dåliga "byggstenarna" ofta, trots att man enkelt kan laga sund mat som även barn gillar.

 

Barn som växer upp med en sundare kost tenderar att behålla dessa goda vanor också senare i livet. Att satsa på en bra kost för sitt barn är alltså en speciellt bra investering. Inte bara ur ett VAB-perspektiv. Inom naturmedicinen är det ett faktum att kosten spelar en stor roll vid olika hudutslag, som ju är mer vanliga idag än förr. Dessa utslag beror ju inte bara på en faktor, utan olika. Vissa faktorer kan vi motverka, andra måste vi tyvärr leva med. Maten vi äter varje dag bygger upp vår hälsa eller belastar den. Gör ditt barn en stor tjänst och lägg en bra grundsten i deras liv.

Vegansk Idtrottsnutrition - Växtbaserad kost vid träning

Vid träning har kroppen en större chans att regenerera sig snabbt och undvika skador om man ger den allt den behöver, och kosten spelar naturligtvis här en stor roll. Kosttillskott är ofta bra, men det som naturen har att erbjuda är ändå bäst för kroppen. Vilken mat som hamnar på tallriken är extremt viktig för din prestation!

 

2016 blev jag inbjuden som expert att kommentera kostvanorna hos tyska fotbollsspelare ur Bundesliga (publicerades i diverse tidningar). Ämnet behandlades som om spelarna hade "konstiga idéer", men i själva verket såg jag direkt att deras kostvanor var individuellt anpassade efter deras fysiska behov. Inflammations-triggers var ersatta med inflammations-hämmande kost. Vad som förvånade mig var att dessa "konstiga idéer" med kosten var relativt nya inom fotbollsvärlden. Kanske beror det tyska landslagets framgångar de senaste åren mycket på kosten?! För mig är det en självklarhet, även om en strategisk träning också ligger bakom den framgång som tyska landslaget hade under ett antal år.

Vegan nutritional counseling in Berlin - Helena Ahonen

Nyfiken på vegan mat eller råkost?

Jag har sedan 25 år erfarenhet av vegansk och vegetarisk kost. Raw food-rätter, sk. "no-bake", eller råkost, är en del av min dagliga kost sedan 2010. Har du lust att äta mindre kött och utöka din repertoar ur växtriket? Jag hjälper dig gärna att hitta rätt i djungeln, reda ut begreppen om varifrån du får dina proteiner, järn och andra ämnen, och svarar gärna på frågor om tillredning, nya ingredienser och annat.

 

Jag är också certifierad kostrådgivare för veganska idrottare. Kan man verkligen vara vegan och träna på hög nivå? Oja, man BORDE se till att få i sig så mycket som möjligt från växtriket om man är mån om regeneration av kroppen och musklerna, m.m. Att täcka proteinbehovet är inga problem med en växtbaserad kost, såvida man integrerar dess källor (och detta är faktiskt inte alls svårt).

 

Jag har även en vidareutbildning inom vegansk kost för mammor och deras bebisar/småbarn. Ämnet må vara lika kontroversiellt som den okunnighet som härstar inom ämnet. Mitt arbete är evidensbaserat och med rätt val, gäller för övrigt ALLA kostformer, kan du som blivande mamma ge ert barn den bästa starten i livet då fast föda introduceras.


Fermenterade grönsaker, chutneys, såser, läsk...

Jag ger kurser i fermentation av grönsaker och mycket annat som används för att konservera och förgylla smaken av vår mat. De fermenterade produkterna vi köper i butiken är ofta pastöriserade, vilket dödar de nyttiga mjölksyrebakterierna som håller vår tarm vid god hälsa. Förvisso känner vi av smaken som mjölksyrebakterier har skapat, men det är inte syran som gör någon nytta för vår hälsa, utan bakterierna själva. Dessutom innehåller dessa produkter ofta konserveringsmedel och socker. Yoghurten och osten jag gör är inte av komjölk eller annan djurmjölk, utan den är vegan. Även kimchi behöver inte alls den fisksås som ofta tillsätts för att få en underbar smak, tvärtom, den blir fräschare utan.

 

Jag ger rådgivning via skype, zoom eller facetime hur du fermenterar, vad du behöver tänka på för att allt ska utvecklas till det du vill göra. Det kan vara surkål, kimchi, inlagd gurka, fermenterade tomater, chutneys, kombucha, vattenkefir, läsk... Mat-event eller företag kan boka mig för kurser eller seminar. Privatpersoner kan boka mina kurser, se separat info under "kurser".

surkålsrecept, fermenterade grönsaker, chutney recept, syrade grönsaker, fermentation kurs
Fermenterat surkål

Känner du någon som behöver en kostrådgivning? Dela gärna!

Boka tid idag!

Please enter the code:

Note: Please fill out the fields marked with an asterisk.

Välkommen att boka en tid för näringsterapi, kostrådgivning eller behandling med örtmedicin eller ortomolekulär medicin! Om du har frågor innan, hör gärna av dig så hjälper jag dig vidare.


Helena Ahonen


Naturläkare (Heilpraktiker)

Terapi med kost, örter, svampextrakt, orthomolekulär medicin (kosttillskott).

Kostrådgivare

Fasta-rådgivare (hälsofasta, basisk fasta, intermitterande fasta, intervallfasta)

Vegansk kost för idrottare, mammor och barn (alla är självklart välkomna!)

 

Telefon: 076-705 50 55

E-mail: info [at] naturpraktiken-alvaret.se

 

Jag arbetar online samt gör hembesök på Öland och i Kalmar-regionen.