· 

Tofu-röra - Äggröra på veganskt vis

Har du precis avslutat morgonens joggingrunda eller kanske haft en intensiv natt på dansgolvet..? Här kommer ett recept på den perfekta helgfrukosten, utan att höja kolesterinvärdet eller bidra till att djur lider. Hemligheten med den här vegana "äggröran" är ett speciellt svart salt från Himalaya - Kala Namak. Detta  vulkaniska salt är väldigt svavelrikt och bidrar så till smaken av ägg. Prova själv!

 

Recept Tofuröra

Vegan, glutenfri. För 2 personer.

Proteininnehåll ca 30 g/portion.

200 g tofu naturell

200 g sidentofu

1-2 vitlöksklyftor

5-8 championer

1-2 EL olja (kokos- oder olivenöl)

 

4-5 cocktailtomaten oder tomater

Basilikablad

1-2 krm gurkmeja, peppar och paprikapulver

 

1 TL kala namak (speciellt svavelrikt salt)


Tillredning:

  1. Skala vitlöksklyftorna och pressa med vitlökspress eller hacka fint. Fräs i lite olja.
  2. Tillsätt de hackade champinjonerna och låt fräsa tills de fått lite färg.
  3. Skär den naturella tofun i små bitar eller smula sönder med händerna.
  4. Sidentofun kan man smula sönder väldigt lätt, gör detta och låt all tofu fräsa i stekpannan tillsammans med vitlöken och champinjonerna i ett par till fem minuter.
  5. Lägg till hackade tomater samtidigt. Paprika kan du använda som alternativ.
  6. Krydda med svartpeppar, gurkmeja, paprikapulver och kala namak.

Skulle din tofuröra bli för torr, kan du tillsätta en skvätt sojamjölk eller sojayoghurt. Strö färska kryddor över, tex. basilikablad. Använd bara ekologisk tofu, så du slipper genmanipulerat soja (GMO).

Varför inte äta ägg?

I dagens äggproduktion, även den ekologiska, finns inga lyckliga höns... den som inbillar sig detta är väldigt naiv. Det är djur som producerar ägg, på liten yta under förhållanden som inte är naturliga för djuren. Jag går inte närmare in på detaljerna, men ber den som faktiskt inte har en aning, eller dom som helst inte vill veta, att faktiskt informera sig och ta lite mer ansvar över sina konsumtionsvanor. För det spelar faktiskt roll. Inte bara för din hälsa.

 

Att han-kycklingar mals ner känner nog dom flesta till idag, men att en höna normalt sätt egentligen bara lägger ett fåtal ägg per år för sin egna fortplantning, har nog många inte riktigt förstått. Istället klämmer en höna ur sig ca 300 ägg/år. Som kvinna kanske man bättre kan förstå vilken kraft som går åt för detta ändamål. Efter ca 1,5 år slaktas hönan eftersom den inte längre är lika effektiv. Annars kan en höna leva lika länge som en katt, alltså ca 15 år.

 

 

Genom att sluta köpa ägg, kan du aktivt bidra till en bättre värld. Proteiner finns även rikligt i växtriket! Att det är gott och nyttigare kommer din kropp och naturen att tacka dig för. Det är aldrig försent, även äldre människor med inbitna vanor kan med lite vilja ändra sig och profitera av att äta mer växtbaserat. Bara nyfikenhet behövs, den kan tyvärr inte beställas på nätet eftersom den är gratis, men en massa inspiration finns här, så sätt igång och gör slag i saken! 

Välkommen att boka en tid för näringsterapi, kostrådgivning eller behandling med örtmedicin eller ortomolekulär medicin! Om du har frågor innan, hör gärna av dig så hjälper jag dig vidare.


Helena Ahonen


Naturläkare (Heilpraktiker)

Terapi med kost, örter, svampextrakt, orthomolekulär medicin (kosttillskott).

Kostrådgivare

Fasta-rådgivare (hälsofasta, basisk fasta, intermitterande fasta, intervallfasta)

Vegansk kost för idrottare, mammor och barn (alla är självklart välkomna!)

 

Telefon: 076-705 50 55

E-mail: info [at] naturpraktiken-alvaret.se

 

Jag arbetar online samt gör hembesök på Öland och i Kalmar-regionen.